Fares: Cand traditia intalneste pasiunea
De ani buni suntem pasionati de ceai, de tratamente avand la baza produse naturale si, in general, de o viata traita sanatos. Motiv pentru care ne-am bucurat foarte mult cand am fost invitati sa vizitam fabrica Fares din Orastie si bogatele plantatii de plante pe care le au acolo.
Fares este unul dintre reperele pe care le avem ca producator de sanatate, de lucruri faine, unul dintre acele business-uri (putine, din pacate) care aduc ceva comunitatii, oamenilor, companii care nu sunt doar focusate doar pe profit, ci pe a face lumea aceasta putin mai buna. Sau cel putin de a o ajuta sa nu devina complet rea…
Este drept ca, avand o imagine idilica despre Fares, eram curiosi si oarecum tematori sa descoperim partea “tehnologizata”, fabrica din spatele simpaticelor cutii de ceaiuri si de produse naturiste. Dar ce am descoperit ne-a imbunatatit si mai mult parerea despre Fares si va povestim in continuare de ce:
- Fares, cu o traditie de aproape o suta de ani, este o companie care a fost preluata in 1990 de la o moarte sigura (cum s-a intamplat cu toate plafarurile din tara) de un grup de oameni cutezatori, coordonat de Silviu Socol, unul dintre cei mai modesti si mai orientati spre bine dintre oamenii mari pe care i-am intalnit
- La Orastie, Fares cultiva peste 200 de hectare de plante medicinale, dintre care noi am vizitat plantatiile de musetel (numai imaginati-va un camp superb, plin cu flori de musetel), menta si lavanda
- Chiar daca fabrica a fost tehnologizata recent (gratie unei co-finantari de 1.5 milioane euro) si intregul proces este optimizat, Fares este despre oameni: acestia lucreaza in continuare in sectoarele cheie ale fluxului de productie, asigurand calitatea fiecarui produs
- Fiecare planta (fie ca este din productia proprie, fie ca a fost achizitionata de la unul dintre furnizorii locali sau internationali Fares) este supusa unui set de peste 30 de analize si verificari succesive (si, tehnic vorbind, sistemele ISO 9001, HACCP si IFS asigura calitatea optima a fiecarui produs)
- Aici, la Orastie, am regasit oameni provenind dintr-o multime de specializari: medici, farmacisti, biologi, chimisti, cu totii participa la realizarea unor retete care sa ajute oamenii in lupta cu chimicalele zilnice. Acesti oameni stiu cand este momentul optim de recoltare, stiu beneficiile fiecarei plante si cum pot contribui mai multe astfel de plante la sanatatea omului, stiu cum sa testeze un produs si cum sa spuna “Evrika” atunci cand descopera un nou lucru bun pentru oameni. Toti lucreaza ca o echipa, cu totii inteleg cat de mult poate ajuta natura, iar rezultatele sunt uimitoare – antibioticul natural Biomicin este doar unul dintre exemple, testate de noi, dar sunt zeci de produse, de la combinatii de ceaiuri, la capsule, tincturi si siropuri
- Produsele astfel create sunt apoi natural promovate gratie celei mai “umane” si prietenoase echipe de marketing, care are rolul nu de a “advertisa” un produs, ci de a-l face cunoscut. Pentru ca, odata cunoscut si testat, oamenii inteleg eficienta lui. Si, apropos, de promovare, va povesteam de pasiune si traditie. Ei bine, imaginea care apare pe cutiile de ceai Fares este o fotografie din lanurile de la Orastie. Neprelucrata, nephotoshopata, total autentica. Chiar si asta spune ceva despre Fares si despre oamenii din spatele acestei companii de suflet.
Incheiem prin a va spune ca anual Fares produce 20 milioane de cutii de ceai. Adica, la o medie de 50 grame per cutie (pliculete vs. vrac), aproximativ un milion de kilograme de ceai. Luand in considerare ca pentru un litru de ceai sunt suficiente 10 grame, asta inseamna ca ar putea fi produse doua miliarde de litri de ceai anual. La 20 de milioane de locuitori, asta inseamna 100 litri de ceai pe an, adica aproape 8 litri pe luna. Sau o cana de ceai pe zi. 🙂 Credem cu tarie ca daca fiecare om din Romania ar bea aceasta cana de ceai, am fi mai sanatosi, mai buni si mai frumosi!
Asadar, este natural sa ne placa ceaiul! Si, odata cu el, Fares.
caut ceai denumire: napraznic.
rugam p.g.