Feciorica (Sapunas)
Acces rapid
Despre Feciorica
Feciorica este o planta medicinala erbacee, anuala sau bienala, uneori chiar perena. Apartine familiei cariofilaceelor. Tulpina este taratoare si lipsita de peri (exista si o alta specie, paroasa, Herniaria hirsuta, cu aproximativ aceleasi proprietati medicinale), cu o lungime maxima de circa 30 cm. Frunzele de feciorica au forma eliptica sau chiar lancelota. Florile au o culoare galben-verzuie si apar in partea a doua a verii si chiar in septembrie. Aceasta planta se gaseste in flora spontana din apropierea apelor curgatoare, preferand solul umed si nisipos.
Pentru nevoie medicinale se recolteaza varfurile inflorite, din care se prepara infuzie. Se utilizeaza si planta proaspata din care, prin presare, se obtine un suc.
Intrebuintari medicinale
Preparatele realizate pe baza acestei plante se folosesc pentru tratarea afectiunilor urologice, contribuind, printre altele, la eliminarea clorului si a ureei din organism. Afectiunile care se trateaza cu feciorica sunt legate de rinichi si de aparatul urinar – nefrite, cistite, colici urinare, infectii urinare.
Indicatii terapeutice
- Uz intern: nefrite, cistite, colici urinare, infectii urinare, litiaza renala, litiaza biliara, prostatite, albuminurie
Mod de folosire
- Uz intern
- Decoct de feciorica: dintr-o lingurita de planta uscata si maruntita la o cana cu apa rece. Se fierbe 10 minute. Se beau doua cani pe zi, caldut, cu 20 minute inainte de masa.
Alte informatii referitoare la feciorica
Substante active: saponine, cumarina, ulei esential, precum si o substanta specifica numita herniarina
Denumire stiintifica: Herniaria glabra
Denumire populara: sapunas
Unde o intalnim: in locuri uscate, pe prundisuri de rauri, in locuri nisipoase
Perioada de recoltare: in lunile iulie-septembrie