Fluieratoarea (Tamus communis, brie, napi-de-padure, vita-neagra)

Fluieratoare

Despre Fluieratoare

Fluierătoarea, o alcătuire vegetală impunătoare, cu o înălţime de până la patru metri, rădăcină consistentă, frunze alterne, flori galben-verzui și fructe de culoare roșie este o plantă perenă. Înflorește în mai-iunie, iar fructul său este bacă (o boabă). Fluierătoarea crește la marginea pădurilor, în liziere, în tufărișuri și în vegetaţie amestecată.

Pentru preparate medicinale se culeg lăstarii tineri și rădăcinile. De altfel, rădăcinile și lăstarii sunt părţile comestibile ale acestei plante.

 


Intrebuintari medicinale Fluieratoare

În medicina tradiţională, preparatele de fluierătoare erau folosite în tratamentul reumatismului și al gutei, dar și în acela al rănilor de sub piele, adică în vindecarea contuziilor și a echimozelor. Fluierătoarea este și un bun revigorant.

 

Va recomandam si:

Indicatii terapeutice pentru fluieratoare

  • Uz intern: contuzii, echimoze, purpure, dermatoze, purpurice, atralgii specifice gutei, boli reumatismale

Mod de folosire

  • Uz intern:
    • comprese cu extract fluid, in amestec cu apa, in parti egale
    • tratamente traditionale: maceratul de rizom plamadit in rachiu sau amestecat cu untura de porc sau alte grasimi se folosea in frictiuni pentru tratarea reumatismului

Denumiri Fluieratoare

Substante active: alzaloizi, disgenol, taninuri
Denumire stiintifica: Tamus communis
Denumiri populare: brie, braie, lemn-nelemn, napi-de-padure, napi porcesti de padure, napii porcului de padure, usoarea pamantului, unul pamantului, vita neagra

Magazine online de unde va recomandam produse naturiste:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *