Hameiul (maiuga, mamluga, tofolean, himel)

Hamei - Tofolean

Hamei

Despre Hamei

Hameiul este o planta perena, cataratoare, ierboasa, de mari dimensiuni, apartinand familiei moraceelor. Ca dezvoltare in spatiu, hameiul seamana, intrucatva, cu vita de vie. Florile au o frumoasa si ciudata culoare galben-verzuie. Hameiul creste in flora spontana, fiind intalnit in lunci, in paduri tinere, in tufarisuri.
Pentru utilizarea pe scara larga in industria berii, hameiul este cultivat pe mari suprafete si ingrijit dupa metode stiintifice.
Valoroase din punct de vedere economic si medicinal la hamei sunt inflorescentele femele, care contin o sustanta aromatica numita lupulina, utilizata in procesul de fabricare a berii. Inflorescentele (conurile), rareori si partile tinere ale plantei, sunt utilizate si in aplicatiile medicinale. Se prepara infuzie de hamei (in mod frecvent), dar si decoct de hamei, tinctura de hamei, extract si cataplasme de hamei.

Intrebuintari medicinale ale Hameiului

Infuzia de hamei se foloseste atat in tratamente interne, cat si externe, fiind un produs medicinal antiseptic, bacteriostatic, antituberculos si antispastic. De altfel, preparatele de hamei sunt recunoscute ca niste sedative usoare, placute, eficiente. Hameiul regleaza secretia gastrica si activitatea intestinala. Sporeste pofta de mancare, diminueaza excitabilitatea sistemului nervos, reduce durerile menstruale, fluidizeaza circulatia sangelui. Actioneaza si in crizele de guta si reumatism. Hameiul este recunoscut si ca un remediu pentru reducerea excitabilitatii sexuale (anafrodiziac). Cu infuzii de hamei se fac aplicatii in nevroze, insomnie, anorexie, trichomonoza, dar si in cazuri de acnee si ten gras. Din combinatia hameiului cu alte plante medicinale rezulta un foarte bun ceai sedativ, ceai cu care se amelioreaza sau chiar se inlatura o serie de tulburari psihice, cum ar fi cele generate de stres, de suprasolicitare.

Este contraindicat in cazul conducatorilor auto si activitatilor ce necesita concentrare.

Va recomandam si:

Indicatii terapeutice

  • Uz intern: rahitism, convalescente, anemie, cloroza, inapetenta, dispepsii atonice nervoase, anorexie, insomnie, nevroze, anxietate, insomnii, nevrozism, gut, litiaze, dermtoze, scorbut, limfatism, adenite cervicale, scrofuloza, enurezie, paraziti intestinali, tuse spastica, dismenoree, nevralgii, migrene, eretism genital, pripism, uretrita gonococica, excitabilitate sexuala, onanism, nimfomanie, pierderi albe, hiperaciditate gastrica, tuberculoza, febre de primavara si de toamna, insuficienta laptelui la lehuze
  • Uz extern: alegii reumatismale, guta, abcese reci, cancere externe, acnee, seboree, alopecii, trichomonoza vaginala

Mod de folosire

  • Uz intern
    • Infuzie de hamei dintr-o lingura de conuri uscate si maruntite la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 10-15 minute, dupa care se strecoara. Se bea cate o cana dupa mesele principale.
  • Uz extern
    • Infuzie dintr-o lingurita de conuri la o cana cu apa clocotita. In functie de indicatii, se fac spalaturi vaginale cu irigatorul

Denumiri

Substante active: lupulina, humolina, tanin, substante estrogene, ulei esential, substante minerale
Denumire stiintifica: Humulus lupulus
Denumire populara: maiuga, mamluga, tofolean, himel, amei, cumlau, curpan, hamei salbatic, himei, homei, mamaiuga, mamaluga, mei, meiuga, muiuga, muluga, peste-de-padure, tofolean, vana-de-hamei, vita-de-hamei

Magazine online de unde va recomandam produse naturiste:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *