Salvia (Salvia officinalis L. – Iarba Sfantului Ion, salbie, serlai, jales)
Acces rapid
Despre Salvie
Salvia este o planta sudica, folosita inca de pe vremea grecilor si a romanilor, care spuneau “pentru ce sa moara omul, cand in gradina creste salvia?”. Sub denumirea de salvie se intalnesc mai multe specii, insa cea numita Salvia officinalis are valoare medicinala. Este cultivata si ca arbust ornamental, fiind o planta ce raspandeste un miros placut.
Pentru terapii medicinale se recolteaza frunzele, in perioada de maxima vegetatie. Preparatul principal care se obtine din salvie este infuzia. Se mai prepara, in functie de necesitati, decoct, lotiuni, infuzie pentru bai, ceai medicinal.
Intrebuintari medicinale
Preparatele din frunze de salvie au nu mai putin de 13 efecte in plan medicinal: expectoranta, carminativa, febrifuga, tonic venos, hipoglicemianta, sedativa, antibacteriana, antiinflamatoare.
Indicatii terapeutice
- Uz intern: boli de ficat, inflamatii gastrointestinale, stari de nervozitate, paralizii, afectiuni ale maduvei spinarii, dereglari glandulare, oprirea transpiratiei, menstruatii neregulate, hiperhidroza palmoplantara, depresie, frigiditate, impotenta, afrodiziac, convalescenta, astenie, afectiuni ale cailor biliare, galactoreee, fortificarea organismului
- Uz extern: intepaturi de insecte, dureri de dinti, gingivite, stomatite, aftoza bucala, candidoza bucala, abcese dentare, ulceratii cronice cutanate, contuzii, eczeme acute, seboree, acnee, ten ridat, alopecii difuze, luxatii, entorse, leucoree
Mod de folosire
Salvia este contraindicata in timpul sarcinii si alaptarii.
- Uz intern
- Ceai de salvie preparat prin infuzie (zece minute 2 lingurite de frunze maruntite la 100 ml apa): 1-2 cani/zi, baute inghititura cu inghititura. Pentru oprirea transpiratiei, ceaiul se bea rece, treptat.
- Uz extern
- Gargara din infuzie mai concentrara (15 grame de planta la 100 ml apa) contra durerilor de gat sau dinti. Impreuna cu radacina de cerentel, grabeste vindecarea gingivitelor sangerande.
- Baie de sezut pentru cei care sufera de afectiuni ale organelor pelviene
Denumiri
Denumiri populare: salbie, serlai, jales bun, jale de gradina, joaie de gradina, iarba Sfantului Ion, salvie de gradina, selghie, slevie, salet, salie
Denumire stiintifica: Salvia offcinalis