Zamosita (Macul ciorii)
Acces rapid
Ceaiul de Zamosita – Floarea de-o ora
Zamosita este o planta medicinala erbacee din familia malvaceelor. Tulpina, ramificata de la baza, ajunge pana la 80 cm inaltime, fiind acoperita cu perisori tari. Frunzele, paroase si petiolate, au forma lobata sau penata. Florile, care se dezvolta din iunie pana in septembrie, au culoarea galben-deschis si mijlocul purpuriu. Fructul este o capsula. Aceasta planta -care este, de fapt, o buruiana- apare indeosebi in culturile legumicole, dar si in parloage sau pe terenuri intelenite. Pentru uz medicinal se recolteaza partile aeriene ale plantei. Se prepara infuzie, decoct, extract.
Intrebuintari medicinale
Preparatele pe baza de zamosita au proprietati depurative, laxative, diuretice, antiinfectioase si antiinflamatoare. Cel mai cunoscut preparat -ceaiul de zamosita- este recomandat in boli ale rinichilor si ale cailor urinare (mai ales pentru combaterea depunerilor, pietrelor), in afectiuni reumatice, cistite, abcese. Unii specialisti recomanda zamosita si in tratarea ulcerelor si a iritatiilor stomacale si intestinale.
Indicatii terapeutice pentru zamosita
- Uz intern: litiaza renala, cistite, pielite, boli reumatismale
- Uz extern: abcese, furuncule, entorse, pitiariazis simplex capitis
Modul de folosire
- Uz intern: ceai din 20-30 grame de planta la 1 litru de apa clocotita, se infuzeaza 10 minute si se beau trei ceaiuri pe zi
- Uz extern: cataplasme
Denumiri
Substanta active importante la zamosita: flavone, saruri minerale, arabinoza, ramnoza
Denumire stiintifica: Hibiscus trionum; Hibiscus ternatus
Denumire populara: macul ciorii, branca, buruiana-ce-se-intoarna-dupa-soare, bamie-besicoasa, bomba besicoasa, bomba de camp, cavan, ciulina, ciucubertica marunta, floarea ursului, lubeniciora, macul cioarei, nalba mare, zamosita besicoasa
Am o nespusa bucurie, deoarece am gasit denumirea acestei plante medicinale nemaipomenita. Caut denumirea ei pe internet de luni de zile. In popor i se mai spune: LEBENITA SALBATICA. Este o planta medicinala, foarte buna in afectiunile rinichilor, mai ales in spargerea pietrelor la rinichi si eliminarea lor.
Se face infuzii din aceasta planta; se tine o cura de ceai, o mai lunga durata, pt a se obtine rezultate. Va doresc multa sanatate!
o rugaminte,te rog:exista ceai prin magazine naturiste de zamosita?mersi,unde si ce firma.
De unde o pot procura deoarece la plafar nu se gaseste?
E doar in combinatie in ceaiul Diuretic 3 de la Plafar, dar singura unde o pot gasi/procura?
Dana.