Isopul (cimbrul de gradina, culecel)

Isopul - Hyssopus officinalis

Ceai de Isop

Despre Isop

Isopul este un mic arbust, cu obarsii exotice. Apartine de familia labiatelor. Frunzele de isop sunt alungite si aromate. Florile au culoare albastra, insa, uneori, pot fi rosii sau chiar albe. Isopul este folosit si ca planta ornamentala, mai ales ca raspandeste si un miros placut.

Intrebuintari medicinale ale Isopului

Isopul se manifesta ca un agent sedativ, sudorific, hipotensiv, expectorant, antispasmodic, fiind si un bun regulator al digestiei. Infuzia de isop determina o mai buna circulatie a sangelui, inclusiv la nivelul capilarelor, fiind un bun vasodilatator. Preparatele pe baza de isop sunt recomandate in tratamentele privind traheita, bronsita, astmul, hipertensiunea arteriala, ficatul (contribuie la mentinerea ficatului in stare buna de functionare).
Se foloseste si pentru: amenoree, anorexie, anxietate, ascita (favorizeaza evacuarea apei), calculoza renala si biliara, cearcane, cicatrizant al ranilor, colici, contuzii, echimoze, faringite, guturai, hipertensiune (scade presiunea arteriala a sangelui prin dilatarea arterelor), indigestii, infiltrarea grasa a ficatului mai ales la alcoolici, isterie, laringite, leucoree (in special trichonomas), nevroze, oboseala fizica si intelectuala, rani infectate purulente, raceli, ulcere varicoase, tuse.

Este contraindicat in cazuri de epilepsie sau afectiuni ale Sistemului Nervos Central.

Va recomandam si:

Indicatii terapeutice

  • Uz intern: gripa, bronsita, laringita, astm bronsic, tuse, hipertensiune arteriala, anorexie, afectiuni gastrice intestinale, hepatice, renale, icter, reumatism, scrofuloderma, meteorism, amenoree
  • Uz extern: echimoze, elongatii articulare, luxatii, ulcere venoase, cearcane palpebrale

Mod de folosire Isop

Se poate lua cate un varf de cutit de praf de planta de trei ori pe zi. Se va tine sub limba timp de 5 minute dupa care se va inghiti cu putina apa.
Infuzie isop – o lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care se va strecura si se pot consuma pana la 4 cani pe zi.
Tinctura isop – Din 50 g de planta maruntita se va pune in ea 250 ml alcool alimentar preferabil de 70 grade, apoi se va lasa timp de 15 zile agitand des. Se strecoara dupa aceia si se va putea folosi cate o lingurita diluata de 3 ori pe zi, sau doar ocazional la balon sau alte afectiuni mai minore. Se mai foloseste in atomoterapie si se mai face si uleiul volatil care si el se poate folosi la o serie de afectiuni din cele de mai sus.

Substante active: ulei eteric, compusi triterpenici, compusi sterolici, heterozida, colina
Denumire stiintifica: Hyssopus officinalis
Denumire populara: cimbru de cel bun, cimbru de gradina, culecel bun

Magazine online de unde va recomandam produse naturiste:

Comments
  1. 14 years ago
  2. 10 years ago
  3. 7 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *