Mangoldul (sfecla pentru frunze)

Mangoldul

Ceai de Mangold

Ceaiul de Mangold

Mangoldul este o planta legumicola bienala. Apartine familiei chenopodiaceelor. In fapt, mangoldul este o varietate de sfecla, cultivata pentru frunze si pentru petiolul acestora. Frunzele acestei plante sunt dezvoltate, ondulate, cu petiol puternic, consistent, carnos. Petiolul poate ajunge si la 30 cm lungime si cinci-opt centimetri latime. Este placut la gust, fraged, suculent, culoarea fiind galbuie, roza sau alba. Frunzele mangoldului sunt folosite la salate, supe, mancaruri naturise, inclusiv budinci si placinte. Petiolul se fierbe si are cam aceleasi intrebuintari, utilizarea sa depinzand si de fantezia culinara a consumatorului. In alimentatie, frunzele de mangold pot inlocui spanacul.

Intrebuintari medicinale

Va recomandam si:

Frunzele de mangold sunt un aliment excelent pentru cei care au lipsa de potasiu, calciu, fosfor. Petiolul este recomandat celor care au nevoie de sodiu si potasiu, acesta semanand, in multe privinte, cu sparanghelul si conopida. Mangoldul este indicat bolnavilor de diabet. Este un bun digestiv. Are, de asemenea, proprietati antiinfectioase si contribuie la mai buna circulatie a sangelui. Cercetari noi indica faptul ca e posibil ca preparatele de mangold sa aiba efecte antitumorale.

Denumiri

Substante active importante: vitamina C, glucide, celuloza, substante proteice, foarte multe saruri minerale (potasiu, sodiu, fosfor, calciu – in cantitati cu adevarat semnificative). Daca petiolul este bogat in potasiu, frunzele se remarca prin continutul in vitamina C, potasiu, calciu, fosfor.
Denumiri populare: sfecla pentru frunze
Denumire stiintifica: Beta vulgaris, var. cicla

Magazine online de unde va recomandam produse naturiste:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *