Albastrelele (Maturica, Vinetea, Floarea Paiului)

Despre Albastrele

Albastrelele sunt plante erbacee din familia compozitelor, inalte de pana la un metru – inaltimea lor fiind, in mod obisnuit, de 50-60 cm. La maturitate se dezvolta capitule cu flori in nuante de albastru-violet, purpurii, roze si chiar albe – mai exact spus niste maciulii care sunt asemenea unei explozii de petale, ce se pot inchide seara si deschide dimineata. Albastrelele smaltuiesc fanetele, lanurile de grau si secara, taluzurile drumurilor. Infloresc din iunie si pana in septembrie. In mod obisnuit, de la albastrele se recolteaza infolorescenta (sau chiar numai petalele), dar poate fi utilizata si planta intreaga.

Intrebuintari medicinale

Albastrelele se folosesc, in principal, in tratamente privind iritatiile oculare, adica in conjunctivite si inflamatii ale pleoapelor. Preparatele albastrelelor se folosesc si ca diuretic.
Actioneaza, cu bune rezultate, si impotriva diareii, a reumatismului, a afectiunilor renale sau ale vezicii urinare. O aplicatie cu albastrele poate readuce si pofta de mancare.
Potrivit specialistilor, produsul terapeutic pe baza de albastrele actioneaza pe trei directii: calmant, diuretic, astringent. Celelalte efecte in plan terapeutic se obtin, sau se potenteaza, in combinatie cu alte plante medicinale.

Substante active importante la albastrele: centaurina, pelargonina, cianina, tanin
Denumire stiintifica: Centaurea cyanus
Denumiri populare: maturica, vinetea, floarea paiului, floarea graului, tataisa vanata, iarba frigurilor

Albastrele - Centaurea cyanus

Sursa poza: Wikipedia

Leave a Reply