Jneapanul (jep)

Ceai de Jneapan

Ceai de Jneapan

Despre Jneapan

Jneapanul este un arbust conifer ce poate fi intalnit in zona subalpina, dar mai ales in regiunile alpine. Face parte din familia pianaceelor. Inaltimea maxima este de trei metri, iar tulpinile jneapanului sunt taratoare, varfurile acestora fiind, insa ascendente. In forma de ace, frunzele sunt dese si lungi de trei-sase centimetri, aflandu-se plasate in teci micute, doua cate doua. Jneapanul infloreste in mai-iunie. Fiind conifer, acest arbust are conuri, dispuse solitar sau grupat.
Pentru uz medicinal se pot folosi mugurii si, mai rar, conurile tinere.

Intrebuintari medicinale

Jneapanul are actiune antiinflamatoare, fiind un agent de igienizare a cailor respiratorii si a rinichiului. In practica medicinala s-a constatat ca actioneaza si ca tonifiant, precum si ca diuretic, revigorand intreaga activitate din cavitatea toracica si din abdomen. Uleiul de jneapan este utilizat in industriile farmaceutica si cosmetica, iar din rasina se produce terebentina.

Va recomandam si:

Indicatii terapeutice si mod de folosire

  • Uz intern (infuzie din 2-4 grame de planta la 1 litru de apa clocotita; se lasa 10 minute sa infuzeze, se strecoara si se beau trei-patru cani pe zi) pentru: laringite, traheite, bronsite, pielite, cistite, uretrite, litiaza renala
  • Uz extern (ca la uz intern, se foloseste pentru cataplasme) pentru: reumatism si vindecarea ranilor

Substante active importante: ulei eteric, rasina
Denumiri populare: jep, catan, catim, cetina-stramba, dazau, gneapan, indorsai, jipel, jip-mare, molift mic, pehin, pin-pitic, pin-de-piatra, pin-stramb, pin-tarator, sneapan
Denumire stiintifica: Pinus mugo L.

Produse pe baza de jneapan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>